Kuntavaaliohjelma

SAVONLINNASTA SUOMEN LUONNOLLISIN KAUPUNKI

Avointa päätöksentekoa asukkaillemme

Jokainen on oman arkensa paras asiantuntija ja siksi jokaisella kuntalaisilla tulee olla oikeus olla mukana oman asuinalueensa suunnittelussa ja lähipalvelujen kehittämisessä. Kaupunkia kehitetään yhdessä kaikkien niin vakinaisten asukkaiden kuin myös vapaa-ajan asukkaiden kanssa.

Päätöksenteon tulee pohjata avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Kaupungin tekemien selvitysten tulee olla julkisia ja kaikkien asukkaidemme ja yritystemme käytettävissä. Kaupunginvaltuuston kokoukset on taltioitava. 

Päätöksenteon vaikutukset on arvioitava laajasti ympäristö-, terveys- ja lapsivaikutusten näkökulmista, mutta ottaen huomioon myös sosiaaliset, sukupuoleen liittyvät ja yritystoimintaan kohdistuvat vaikutukset. Haluamme rakentaa feminististä, demokraattista ja avointa Savonlinnaa.

Vaalikauden aikana on tehtävä selvitys pormestarimalliin siirtymiseksi. Pormestarimalli tekisi kaupungin johtamisesta läpinäkyvämpää,, avoimempaa ja demokraattisempaa. Savonlinnan johtotehtävissä olevien roolit selkeytyvät, kaupunkilaiset saavat vaaleissa valitun keulahahmon ja luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välinen yhteistyö paranee.

Monimuotoinen luonto ja arvokas ympäristömme

Meneillään olevat ilmastokriisi ja kuudes sukupuuttoaalto ovat ihmiskuntamme suurimpia haasteita, eikä Savonlinna ole irrallinen saareke muusta maailmasta. Paikallisilla valinnoillamme on globaaleja vaikutuksia. Vähentämällä eläinperäisten raaka-aineiden käyttöä ja tarjoamalla maittavaa kasvisruokaa kaupunkimme ruokapalveluissa, voimme samalla myös vähentää eläinrehun tuontia ulkomailta ja parantaa kotimaista ruokaomavaraisuutta.

Savonlinnan ei tule hyväksyä minkäänlaista kaivostoimintaa joka uhkaa Saimaata, asukkaitamme ja ympäristöämme. Rantakaavoituksessa on nostettava luontoarvot keskiöön ja luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaimmat alueet rauhoitettava kokonaan rakentamiselta. Kaupunkimme tulee pyrkiä kohti hiilinegatiivisuutta. Savonlinnan luontoa on mahdollista suojella ainoastaan Savonlinnassa.

Savonlinna on julistautunut saimaannorpan kotikaupungiksi. Kaupungin keskustassa ja sen liepeillä kohdattavat citynorpat todistetusti tuovat matkailijoita kaupunkiimme tuhansien kilometrien päästä. Savonlinnan tuleekin kieltää vesillään verkkokalastus.

Metsä täytyy nähdä puilta. Kaupungin metsästrategiassa on huomioitava myös muut kuin puhtaan taloudelliset arvot, ja arvostaa myös biodiversiteettiä, terveyshyötyjä ja kulttuuriarvoja, joita kaupunkimme omistavat metsät tarjoavat.

Kulttuurin ja sivistyksen Savonlinna

Savonlinna on perinteinen koulukaupunki ja sellaisena sen tulee pysyä. Savonlinnan koulujen tulee hyödyntää lähiluontoa ja paikalliskulttuuria oppimisympäristöinä. Koulussa tapahtuvaa harrastustoimintaa tulee monipuolistaa entisestään. Kynnys astua kirjastoon, teatteriin, tai museoon tai on oltava matala.

Kouluverkostoa optimoitaessa otetaan käyttöön uusia opetusmenetelmiä, joilla mennään kestävän kehityksen periaatteilla kohti tulevaisuutta. Koululiikuntaan on panostettava.

Kulttuurilla on merkittävä rooli asukkaidemme hyvinvoinnin edistäjinä. Taiteeseen panostaminen lisää kaupungin vetovoimaa. Taidetta tulee lisätä kaupunkimme katutilassa, sekä edesauttaa savonlinnalaisten kulttuurintuottajien mahdollisuuksia menestymiseen. 

Sateenkaarimatkailulla Savonlinna maailmankartalle

Niin asukkaamme kuin tänne matkaavat ihmiset ovat taustoiltaan moninaisia. Sateenkaarimatkailu on kasvava suuntaus maailmalla, ja pelkästään Euroopassa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset käyttävät rahaa Suomen valtion vuosibudjetin verran.

Savonlinnan on syytä panostaa sateenkaarimatkailun potentiaaliin niin viestinnässään kuin matkailupalveluiden järjestämisessä. Tieto sateenkaarimatkailijat huomioon ottavista matkakohteista kiirii kauas.

Kaupunki torjuu aktiivisesti eriarvoisuutta, tukee kaikkien ihmisten osallisuutta seudullamme ja pitää huolta ihmisoikeuksien toteutumisesta. Ihmiset ovat aina yhdenvertaisia. Savonlinnassa tulee pride-liputtaa.

Arjen toimilla hyvinvoivia ihmisiä

Sote-uudistuksen seuraavaksi tavoitteeksi on otettava yhteinen Savo. Kaupungissamme tulee huolehtia ennaltaehkäisevien palveluiden riittävästä saatavuudesta. Ennaltaehkäisevät palvelut ovat paras vaihtoehto puuttua ongelmiin niin sosiaalisesti, inhimillisesti kuin taloudellisestikin. Kaikkien tulee saada tarvitsemaansa apua varallisuudesta tai asuinpaikastaan riippumatta.

Kaupunkimetsät, leikkipuistot ja muut kulkuväylät tarjoavat tutkitusti monipuolisia terveyshyötyjä käyttäjilleen. Näiden alueiden kunnosta ja monipuolisuudesta täytyy huolehtia. Kaupunkiamme tulee kehittää haavoittuvimpien asukkaidemme ehdoilla ja arkiympäristöjen turvallisuuteen panostaen. Sinne minne pääsee pyörätuolilla, pääsee myös rollaattorilla ja lastenvaunuilla. 

Savonlinnassa tulee olla tarjolla monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Mielekäs liikuntaharrastus tai säännöllinen kuntoilu luo perustaa hyvinvoinnille. 

Kestävän talouden realiteetit huomioidaan

Kaupungin taloudenhoidon tulee turvata ihmisten hyvinvointi ympäristön kantokyvyn rajoissa. Savonlinnan väkiluku pienenee vauhdilla ja vähäinen väkemme vanhenee entisestään. Kaupungin palveluverkosto on uudistettava tulevaisuuteen katsoen, realiteetit huomioiden

Kaupungin tekemät hankinnat tulee mahdollisuuksien mukaan pilkkoa, jotta myös pienyrittäjillä on mahdollisuus osallistua tarjousten tekemiseen. Oman kunnan yrittäjien mahdollisuudesta osallistua hankintakilpailutuksiin tulee huolehtia. Kaupungin tulee edistää yritysten sijoittumista seudullemme. Kilpailuvaltteina ovat Savonlinnan turvallisuus ja luonto.

Kaupunki ei saa kilpailla vapailla markkinoilla toimivien yritysten kanssa. Yli miljoonan euron vuosittainen tuki lentoliikenteelle on lopetettava. Hankkeisiin Venäjän ja Kiinan kanssa tulee suhtautua varauksellisesti maiden ihmisoikeustilanteen takia.. Savonlinnan omistusosuuksia alueemme infrastruktuurin ylläpitämisessä tulee lisätä nykyisestään.