Hyväksyvän ja turvallisen Savonlinnan puolesta
Savonlinnan vihreät haluavat että kaupungistamme tulee Suomen paras pikkukaupunki. Savonlinna on hyvän ja onnellisen elämän seutu, jossa ihmiset haluavat pysyä ja jonne halutaan myös muuttaa. Savonlinna on turvallinen paikka ihan jokaiselle.
Päätöksenteko avoimeksi ja lähelle
Jokainen on oman arkensa paras asiantuntija ja siksi jokaisella kuntalaisilla tulee olla mahdollisuus olla mukana kaupunkimme ja asuinalueensa päätöksenteossa. Kaupunkia kehitetään yhdessä kaikkien, niin vakinaisten, kuin myös vapaa-ajan asukkaiden kanssa.
Päätöksenteon ja sen valmistelun tulee pohjata hyvään hallintoon ja -johtamiseen, avoimuuteen, läpinäkyvyyteen ja demokratiaan. Vaikutukset on arvioitava laajasti ympäristö-, terveys- ja lapsivaikutusten näkökulmista, mutta ottaen huomioon myös ikään, sukupuoleen ja yritystoimintaan kohdistuvat vaikutukset.
Savonlinnan kaupungin johdon tulee antaa tilaa ideoille ja keskustelulle, toteuttaa kaupungin strategiaa ja kaupunkilaisten tahtoa yhdessä valtuuston kanssa. Kannatamme edelleen pormestarimallin selvittämistä. Parhaimmillaan pormestari parantaisi kansantahdon toteutumista ja lisäisi tilivelvollisuutta äänestäjille.
Turvallinen ja hyvinvoiva kulttuurikaupunki
Rakennettua ympäristöä tulee suunnitella ihmisten ehdoilla ja turvallisuus edellä. Sinne minne pääsee pyörätuolilla, pääsee myös lastenrattailla ja rollaattorilla. Kehitetään ulkoilumahdollisuuksia ja kevyen liikenteen reittejä, lisätään viheralueita ja lähimetsiä. Lisätään liikunta-, koira- ja leikkipuistoja. Rakentamalla kaupunkia, jossa on helppoa ja mukavaa kävellä ja pyöräillä, edistämme asukkaidemme arkiliikkumista ja samalla terveyttä ja ympäristön viihtyvyyttä.
Savonlinnassa juhlitaan Kulttuurin unelmavuotta 2026. Nostetaan kulttuuri sille kuuluvaan arvoonsa. Kaupungin tulee mahdollistaa luovien alojen tekijöiden työskentely sekä menestyminen. Nälkälinnanmäestä tehdään kaikille avoin kohtaamispaikka ja teatterin sekä kaupunginorkesterin toiminta turvataan.
Tehdään Savonlinnasta hyvä työnantaja, joka panostaa työhyvinvointiin ja hyvään johtamiseen. Työnantajana Savonlinna tukee työntekijöitä erilaisissa elämäntilanteissa, kuten työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa.
Kaiken politiikan on perustuttava perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja edistämiseen. Meidän pitää kitkeä rasismi ja muu syrjintä myös Savonlinnasta. Savonlinna kuuluu kaikille!
Kaupunki on Savonlinnan suurimpia muonittajia ja ruokkii päivittäin tuhansia lapsia, aikuisia ja vanhuksia. Pidetään huolta siitä, että ruoka on ravitsemussuositusten mukaista, maistuvaa ja terveellistä. Suositaan lähiruokaa ja paikallisia tuottajia.
Opetus ja koulut
Annetaan opetushenkilöstölle työrauha ja luotetaan heidän ammattitaitoonsa. Varmistetaan, että heillä on tarvittava tuki ja mahdollisuus täydennyskoulutukseen. Huolehditaan, että yhteistyö hyvinvointialueen ja nuorisotyön kanssa toimii. Ennaltaehkäisy on myös edullisempi vaihtoehto. Lisätään resursseja nuorisotyöhön ja oppimisen tukeen. Vain hyvinvoiva lapsi oppii.
Vähennetään lasten ruutuaikaa ja henkilökohtaisia päätelaitteita. Panostetaan laadukkaisiin oppimateriaaleihin, koulunkäynnin tukeen ja tuntikehykseen. Yhteiskäyttölaitteet ovat kestävämpi vaihtoehto ympäristön ja talouden kannalta. Tehdään kaupungin kouluista täysin kännykkävapaita.
Kouluverkkokeskustelua pitää uskaltaa käydä avoimesti. Laskevat valtionosuudet pakottavat meidät muutoksiin. Emme kannata neljän koulun mallia. Lähikoulujen säilyttämistä täytyy tarkastella oppilasennusteiden ja asuinalueiden kehityksen pohjalta. Oppilaaksiottoalueita tulee tarkastella kriittisesti ja koulujen yhteyteen järjestää myös muita kunnan palveluita oppilaiden vähentyessä.
Luonto, ympäristö ja ilmasto
Tehdään Savonlinnan upeasta luonnosta hyvän ja onnellisen elämän valttikortti! Vaalitaan luonnon monimuotoisuutta, puhtaita vesiä ja hyödynnetään kestävästi ja vastuullisesti luonnonvaroja. Savonlinnassa otetaan ilmastonmuutos vakavasti ja toimitaan hiilipäästöjen vähentämiseksi ja kiertotalouden vahvistamiseksi. Liitytään Hinku-verkostoon.
Ei kaivoksia Savonlinnaan – puhdas vesi on kansallisaarre. Varmistetaan, ettei metsien talouskäytöstä aiheudu ravinnevalumia vesistöihin. Saimaan matkailuarvoa pitää nostaa muun muassa koskia purkamalla ja toimimalla aktiivisesti saimaannorpan kannan vahvistamiseksi. Kielletään verkkokalastus kaupungin hallitsemilla vesialueilla.
Lisätään metsien suojelua kaupungin omistamissa taajamametsissä ja siirrytään jatkuvaan kasvatukseen kaikkialla, missä mahdollista. Talousmetsät tulee sertifioida FSC-sertifikaatilla ja metsätalouden ympäristövaikutuksia tulee keventää.
Savonlinna laatii oman luonnon monimuotoisuusohjelman eli LUMOn. Lisätään kaupungin niittyjä ja kosteikkoja. Annetaan kaikkien kukkien kukkia.
Yritykset, työpaikat ja elinvoima
Hoidetaan taloutta fiksusti ja markkinamyönteisesti. Menot tulee sopeuttaa tuloihin ja palvelut väestöpohjaan.
Kaupungin tekemät hankintapäätökset ja -kilpailutukset tulee tehdä niin, että myös pienyrittäjillä on mahdollisuus osallistua tarjousten tekemiseen. Oman kunnan yrittäjien mahdollisuudesta osallistua hankintakilpailutuksiin tulee huolehtia. Kaupungin tulee edistää uusien yritysten sijoittumista seudullemme ja varmistaa jo olemassa olevien yritysten pysyminen seudullamme.
Metsätaloudessa on luotava edellytyksiä kasvattaa puunjalostuksen arvoa. Savonlinnassa on hyödynnettävä vihreän siirtymän tuomia mahdollisuuksia kunhan se tehdään kestävällä tavalla.
Kaupungin tavoitteena tulee olla Savonlinna-Pieksämäki välin junayhteys ja Savonlinna-Parikkala radan on nykyaikaistaminen. Lentoliikenteen tukiin suhtaudumme kriittisesti. Paikallisliikennettä tulisi suunnitella autottomien kuntalaisten ja matkailijoiden näkökulmasta siten, että se mahdollistaa myös yhteydet Tanhuvaaraan.
Savonlinnan on markkinoitava itseään niin uusille asukkaille kuin myös potentiaalisille muuttajille. Kaupunki toivottaa tervetulleiksi myös kansainväliset opiskelijat ja työntekijät. Etätyömahdollisuuksia on kehitettävä.
Kaupungin on osaltaan huolehdittava yhteistyössä Samiedun, XAMK:n ja muiden toimijoiden kanssa, jotta tarjolla on osaavaa työvoimaa yritysten tarpeisiin. Kytketään työllisyyspalvelut kiinteästi yhteen koulutus- ja elinvoimapalveluiden kanssa, jotta kaikilla halukkailla on mahdollisuus kouluttautua ja työllistyä.